Filtracja na węglu aktywnym
Filtracja na węglu aktywnym
Filtrację na węglu aktywnym stosuje się do poprawy jakości wody do picia, głównie smaku, zapachu i barwy.
Specjalnie preparowany węgiel aktywny zatrzymuje rozpuszczone w wodzie substancje organiczne pochodzenia humusowego, chlor i jego pochodne, fenole oraz inne substancje wpływające na smak, zapach i barwę wody. Filtracja na węglu aktywnym powinna być poprzedzona filtracją mechaniczną.
Metody filtracji
Najprostszą metodą jest zastosowanie filtrów z wymiennymi wkładami węglowymi. Filtry te mogą być montowane na doprowadzeniu wody użytkowej bądź w punktach czerpalnych np. pod zlewozmywakiem lub na wylewce kranu. Ponieważ węgiel aktywny nigdy nie może pracować jako filtr mechaniczny dlatego wkłady te powinny zawierać, oprócz specjalnie preparowanego węgla aktywnego, prefiltr mechaniczny. Wkłady węglowe mogą być wzbogacone o czynnik KDF (stop miedzi i cynku w postaci drobnych opiłków lub włókien). Powoduje on znaczną redukcję z wody metali ciężkich, bakterii i wolnego chloru. Żywotność wkładów zależy przede wszystkim od ilości zanieczyszczeń, które znajdują się w wodzie, a także od ilości przepuszczonej przez nie wody.
W celu poprawy smaku i zapachu wody stosuje się także filtry zasypane granulowanym węglem aktywnym, płukane okresowo. Prędkość filtracji wynosi 15 m/h. Zastosowanie filtrów z węglem aktywnym powoduje całkowite usunięcie chloru co może spowodować wtórne zanieczyszczenie mikrobiologiczne. Następuje to najczęściej w czasie zalegania wody. Dlatego zalecane jest stosowanie dezynfekcji lampą UV oraz okresowa wymiana wkładów lub złóż węglowych. |
Filtr węglowy ODW |