Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Plików Cookies. Pliki „cookies” używane są w celu w celu świadczenia usług i tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości.


 

Zmiękczanie

Zmiękczanie wody.

 

1. Twardość wody.

 

Woda z większości ujęć w Polsce charakteryzuje się wysoką zawartością związków wapnia i magnezu (twardością). Twardość wody powoduje zbędne zużycie środków zmiękczających, a także powstawanie kamienia kotłowego, który zmniejsza wydajność procesu grzewczego i znacznie zwiększa zużycie paliwa. Twardość wyrażana jest w różnych jednostkach. Tabela 1. Tabela przeliczeniowa różnych jednostek twardości wody.

 

 

 

stopień

francuski

stopień

niemiecki

mg CaCO3

stopień

angielski

mval/l

milimol/l

stopień francuski

1

0,56

10

0,70

0,20

0,10

stopień niemiecki

1,79

1

17,86

1,25

0,36

0,18

mg CaCO3

0,1

0,056

1

0,07

0,02

0,01

stopień angielski

1,43

0,8

14,3

1

0,29

0,14

mval/l

5

2,8

50

3,5

1

0,5

milimol/l

10

5,6

100

7

2,0

1

 

 

 

Woda  bardzo  miękka wykazuje twardość do 1,78 mval/dm3.  Woda miękka od 1,78 do 3,57  mval/dm3,  twarda od  7,13 do 10,7 mval/dm3,  a  bardzo  twarda  powyżej 10,7 mval/dm3.

 

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, żeby twardość ogólna wody do picia była zawarta w granicach 1-10 mval/dm3 (50-500 mg/dm3 CaCO3).  Woda stosowana do celów przemysłowych np.: do chłodzenia albo w kotłowniach wodnych oraz parowych także musi spełniać określone parametry twardości. Twardość wody spowodowana jest obecnością w niej głównie jonów wapnia i magnezu. Jony wapniowe i magnezowe mogą występować w postaci węglanów Ca(HCO3)2, Mg(HCO3)2 i wówczas mamy twardość węglanową, lub w postaci CaCl2, MgCl2, CaSO4,  MgSO4, które powodują twardość niewęglanową. Twardość ogólną będąca sumą tych twardości usuwa się zazwyczaj na kationicie silnie kwaśnym w procesie wymiany sodowej.

 

 2. Proces zmiękczania wody.
 

Zmiękczanie wody polega na usunięciu z wody składników powodujących jej twardość. Proces ten polega na zamianie jonów wapniowych i magnezowych, odpowiedzialnych za twardość wody, na jony sodu. Proces ten zachodzi w wymiennikach jonowych w trakcie przepływania uzdatnianej wody przez żywicę jonowymienną. Gdy zdolność jonowymienna złoża zostanie wyczerpana, poddawane jest ono procesowi regeneracji za pomocą solanki. Ilość zużytej soli uzależniona jest od jakości złoża i założonych warunków regeneracji.

 

Woda uzdatniona za pomocą wymiany jonowej, przy zachowaniu dopuszczalnych prędkości technologicznych żywic, ma twardość ogólną poniżej 0,3 dH. Woda podawana na zmiękczacze powinna być wstępnie uzdatniona przez usunięcie zanieczyszczeń mechanicznych oraz odżelazienie i odmanganienie, gdyż w przeciwnym wypadku część zdolności wymiennej zostanie wykorzystana na wymianę jonów żelaza i manganu. Ponadto, jak podają producenci żywic jonowymiennych, ponadnormatywne ilości żelaza skracają żywotność żywic nawet o 50 procent ich przewidywanego okresu eksploatacji. Zmiękczanie jest zazwyczaj jednym z elementów stacji uzdatniania wody do celów  spożywczych, grzewczych, chłodniczych oraz innych procesów technologicznych
 
 
 
 
 
 
 
Zmiękczacz
 
 

typ ZE LX Elegant

Pobierz ulotkę

typ ZE LX

Pobierz ulotkę

 

 

 

 

typ ZE PFL

Pobierz ulotkę

typ ZE MGL

Pobierz ulotkę

 

 

 

typ DUBLO HFL

Pobierz ulotkę

 

typ DUBLO PFL

Pobierz ulotkę

 

 

typ DUBLO MGL

Pobierz ulotkę

typ DUBLO MGL/AQM

Pobierz ulotkę

 


 
 

 
 

 

 

 

 

 

 

PZH